To Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια διοργανώνει στην Πάτρα τη Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, και ώρα 10:00-15:00 την επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην σημαντική ποικιλία Μαυροδάφνη με τίτλο “Μαυροδάφνη: Εξελίξεις και αναγκαίες προσαρμογές”

Η ημερίδα που θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό οινοποιείο της Achaia Clauss συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού Ευρωπαϊκού Έργου Interreg Europe SMEOrigin (www.interregeurope.eu/smeorigin).

Η Μαυροδάφνη είναι μια από τις κυριότερες ποικιλίες αμπέλου που είναι φυτεμένες στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας εδώ και αιώνες. Πρόκειται για μια ερυθρά ποικιλία με τεράστια δυναμική, που καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση και οινοποιείται προς παραγωγή των ερυθρών γλυκών οίνων με Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών και Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας.

Οι τάσεις και οι εξελίξεις στον κλάδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες δημιούργησαν την ανάγκη να παρουσιαστούν από τα οινοποιεία της περιοχής, εκδοχές ξηρών κρασιών από την ποικιλία Μαυροδάφνη που ανέδειξαν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της και κέρδισαν παγκοσμίως τις εντυπώσεις, τόσο των opinion leaders του χώρου όσο και των καταναλωτών.

Παρ’ όλ’ αυτά το ισχύον νομικό πλαίσιο δημιουργεί εμπόδια που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά και την προώθηση των εν λόγω κρασιών. Για το σκοπό αυτό, αλλά και με τη φιλοδοξία να γίνει μια ευρεία συζήτηση για τη Μαυροδάφνη που αφορά μια μεγάλη ομάδα επαγγελμάτων (καλλιεργητές, οινοποιούς, οινολόγους, εμπόρους, επιστήμονες και φορείς της αυτοδιοίκησης), το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας, η οποία θα κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες:

Παρουσίαση επιστημονικών ανακοινώσεων που αφορούν γενικά την ποικιλία στους τομείς της Αμπελουργίας, Οινολογίας, Γενετικής κ.ά.

Παρουσίαση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και των δυνατοτήτων προσαρμογής του ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος νομικός χώρος για την αναγραφή της ποικιλίας της Μαυροδάφνης στην περιγραφή περισσότερων τύπων οίνου.

Την ημερίδα θα πλαισιώσουν σημαντικοί επιστήμονες, νομικοί, οινολόγοι και επαγγελματίες του κλάδου με πολύχρονο έργο στην καταγραφή, ανάπτυξη και αναβάθμιση του ποιοτικού ελληνικού οίνου και της αμπελουργίας: Δρ. Στέφανος Κουνδουράς, Δρ. Ξενοφών Βενιός, Δρ. Αικατερίνη Μπινιάρη, Κώστας Μπακασιέτας, Δρ Δημήτριος Τάσκος, Δρ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Σοφία Πέρπερα, Περικλής Μπαλτάς, Στάθης Αργυρόπουλος, Τάσος Δροσιάδης.

Ακολουθήστε το σύνδεσμο για την πλήρη ατζέντα της ημερίδας.

Μοιραστείτε το:
What's your reaction?
Thank you for your vote!
Post rating: 0 from 5 (according 0 votes)

Add Comment

Προσεχείς εκδηλώσεις
Φόρμα κατάθεσης προτάσεων προς Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια.
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα...

© 2021 Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια

Σχεδίαση, Κατασκευή Ιστοσελίδας – Προσαρμογή CreativityWeb.gr  |  Theme by AncoraThemes

to top