Τα Οινοξένεια

10

Χρόνια Οινοξένεια
Η πηγή έμπνευσης
Το Φεστιβάλ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ

Τα «Οινοξένεια» είναι ένα πολυδιάστατο και εντελώς βιωματικό φεστιβάλ, αφιερωμένο κυρίως στο κρασί. Ο σκοπός και η έννοια του φεστιβάλ περιγράφονται από την ίδια την λέξη Οινοξένεια, ένα γλωσσικό ταίριασμα της λέξης «οίνος» και της κατάληξης –ξενία η οποία αναφέρεται στην λέξη φιλοξενία.
Οι πρωτεργάτες του φεστιβάλ «Οινοξένεια» εμπνεύστηκαν από την ίδια την Αιγιάλεια και από τα βασικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής.

Πρώτο και σημαντικότερο χαρακτηριστικό ο αμπελώνας που διαμορφώνει και το σύνολο του φυσικού της τοπίου, αποτέλεσμα και ο ίδιος των γεωλογικών κινήσεων του Κορινθιακού κόλπου που δημιούργησαν ένα ισχυρό ανάγλυφο με εντυπωσιακά τοπία, απότομες πλαγιές, εφτά ποταμούς και πολλά φαράγγια.

H Αιγιάλεια είναι μια περιοχή κατάφυτη με αμπέλια (από τις πιο ενδιαφέρουσες αμπελουργικές ζώνες του κόσμου, σύμφωνα με την επ. πρόεδρο του OIV) στην οποία αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται δέκα οινοποιεία, περισσότερα από τα οποία είναι επισκέψιμα. Και μπορεί ο οίνος, όπως υποδηλώνει και η ίδια η λέξη «Οινοξένεια», να είναι ο πρωταγωνιστής του φεστιβάλ, εκτός όμως προσοχής δεν μένουν η Μαύρη σταφίδα, το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, η ροδοζάχαρη και άλλα τοπικά προϊόντα τα οποία μαζί με παραδοσιακές συνταγές δημιουργούν μια ιδιαίτερη τοπική γαστρονομία.

Καθώς η περιοχή είναι σε άμεση αλληλεπίδραση με τα Καλάβρυτα και οι επαφές των κατοίκων των δύο δήμων ήταν και είναι συνεχείς, αυτή η τοπική γαστρονομία είναι σχεδόν ενιαία και περιλαμβάνει τα σπουδαία τοπικά προϊόντα των Καλαβρύτων, μεταξύ των οποίων η φέτα ΠΟΠ αλλά και πληθώρα άλλων ορεινών προϊόντων.

Τέλος πηγές έμπνευσης για τους διοργανωτές είναι το αποτύπωμα της μακρόχρονης και πολύ σημαντικής ιστορίας των δύο περιοχών και ο σύγχρονος πολιτισμός τους.

Η Γιορτή
Το Φεστιβάλ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ

Τα παραπάνω αποτέλεσαν έμπνευση για τη δημιουργία του Δικτύου Ποιότητας συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες συμβάλλουν ενεργά στην υλοποίηση του φεστιβάλ. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, τα εστιατόρια που υπηρετούν την τοπική γαστρονομία, οι ξενώνες και τα ξενοδοχεία που προσφέρουν υποδειγματική φιλοξενία καθώς και μεταποιητικές μονάδες τοπικών προϊόντων.

Το Δίκτυο σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιάλειας (ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ) και τον Δήμο Αιγιαλείας, φροντίζουν την οργάνωση και την υλοποίηση του φεστιβάλ που σκοπό έχει να καταστήσει την Αιγιάλεια έναν καινοτόμο οινοτουριστικό προορισμό.
Η προώθηση αυτή γίνεται μέσω δραστηριοτήτων που περικλείουν όλες τις αισθήσεις όπως γευσιγνωσίες οίνου, επισκέψεις σε οινοποιεία, πεζοπορίες σε αμπελώνες, επισκέψεις σε μοναστήρια, αλλά και πολιτιστικές δράσεις όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α. (Οι δράσεις αυτές αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του φεστιβάλ «Οινοξένεια», το οποίο διοργανώνεται κάθε Αύγουστο, το 2ο δεκαπενθήμερο, από το 2013 στο Αίγιο.

Το χρονικό ενός θεσμού

Τα «Οινοξένεια» από το 2013 έως σήμερα

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2023

Φέτος το φεστιβάλ Οινοξένεια είναι επετειακό! 

Τα Οινοξένεια της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων κλείνουν 10 χρόνια από τον Αύγουστο του 2013 που για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν. 

Σε 16 μέρες, από τις 19 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε –  και σας περιμένουμε- με μια πλειάδα εκδηλώσεων.

Οινογνωσιες, masteclass για το κρασί και όχι μόνο, περιηγήσεις σε αμπελώνες και οινοποιεια, συναυλίες, προβολή ταινιών και θεατρικών παραστάσεων, παρουσιάσεις βιβλίων, μαγειρέματα, δράσεις για τους μικρούς μας φίλους και άλλα πολλά σας περιμένουν!

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Ακολουθήστε μας και στα social media για να μαθαίνετε όλες τις δράσεις.

 • Οινοξένεια 2022

  ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2022

  Το φεστιβάλ Οινοξένεια 2000 ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και το πως οι πρόσφυγες επηρέασαν τον πολιτισμό και την γαστρονομία της περιοχής μας!

  Τους επισκέπτες του φεστιβάλ περίμενανα 14 μέρες γεμάτες από οινογνωσιες, περιηγήσεις σε αμπελώνες και οινοποιεια, συναυλίες, προβολή ταινιών και θεατρικών παραστάσεων, παρουσιάσεις βιβλίων, μαγειρέματα, δράσεις για τους μικρούς μας φίλους.

 • οινοξένεια αιγιάλεια

  ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2021

  Μετά από εφτά χρόνια συνεχούς διοργάνωσης του θεσμού και το περσινό αναγκαστικό - λόγω Covid - του διάλειμμα, το φεστιβάλ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ αναζητά την μόνιμη θεσμική του δομή και οργάνωση.

  Ελπίζαμε σε ένα νέο ξεκίνημα του θεσμού με την βοήθεια και συνεργασία όλων - ιδιωτικών και δημόσιων φορέων - το καλοκαίρι του 2022.

 • οινοξένεια αιγιάλεια

  ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2020

  Ακύρωση των εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας Covid-19

 • ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2019 (18-30 Αυγούστου)

  Με σύνθημα «Η δική μας θάλασσα», τα Οινοξένεια 2019 είναι αφιερωμένα στις παραδοσιακές γεύσεις της θάλασσας σε συνδυασμό με τα ποιοτικά κρασιά των ορεινών πλαγιών πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο. Οι εκδηλώσεις γεμίζουν την κάθε ημέρα των Οινοξενείων με γαστρονομικά events, δράσεις στη θάλασσα και την ύπαιθρο, προβολή αντίστοιχων ταινιών, ανάδειξη θαλάσσιων και υπαίθριων μονοπατιών, μουσικές στην πόλη και στα οινοποιεία, λογοτεχνία και πρωτότυπα θεατρικά και χορευτικά δρώμενα. Οι γευσιγνωσίες στα επισκέψιμα οινοποιεία και οι γευστικοί συνδυασμοί κρασιών και φαγητών στα εστιατόρια του δικτύου Οινοξένεια ήταν καθημερινότητα για τους φίλους και επισκέπτες του θεσμού.

    Σημαντικότερη στιγμή, η αναβίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεση του λιμανιού του Αιγίου με την απέναντι ακτή του Αγίου Νικολάου, με ένα μοναδικό δρομολόγιο, στo πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Η Θάλασσα που μας ενώνει». Μια εκδήλωση με έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την ενότητας των περιοχών του Κορινθιακού Κόλπου, ο οποίος το 2018 ανακηρύχθηκε ζώνη Natura.

 • οινοξένεια 2018

  ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2018 (16-26 Αυγούστου)

  Τα Οινοξένεια τίμησαν την Κυρά των αμπελιών της Αιγιάλειας, τον «μαύρο χρυσό» της περιοχής, την ΠΟΠ Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα. Νέα οινοποιεία μαζί με τα εστιατόρια, τους ξενώνες, τα αρτοποιεία και τις κάβες του Δικτύου Οινοξένεια ταξίδεψαν τους επισκέπτες στον τόπο, τον οίνο, τη γεύση και τον πολιτισμό της Αιγιάλειας.
  Χρονιά ιδιαίτερα σημαντική καθώς προβάλλεται το πρώτο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στα Οινοξένεια, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Ψαρρά.

  Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στο Οινόραμα της ίδιας χρονιάς. Το ντοκιμαντέρ, με πρωτότυπη μουσική, παρουσιάζει τον θεσμό Οινοξένεια και την πολιτιστική ταυτότητα της Αιγιάλειας μέσα από μια ποιητική προσέγγιση του τόπου, του οίνου, της γεύσης και του πολιτισμού.

 • ΟΙΝΟΧΕΝΕΙΑ 2017 (17-27 Αυγούστου)

  «Τα χρώματα της γεύσης» είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων «Οινοξένεια 2017». Γευστικές ισορροπίες με οδηγό το κρασί, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκδηλώσεις σε επισκέψιμα οινοποιεία, περιηγήσεις στους αμπελώνες, γευσιγνωσίες οίνου, εξερευνήσεις, εκθέσεις, συναυλίες συνθέτουν για ακόμη μια φορά το πρόγραμμα του φεστιβάλ.
  Άξια αναφοράς οι θεματικές παρουσιάσεις από τη Μάριαν Σπίγγου και Σίσσυ Τζελεπίδου, συμβούλων οινουτουρισμού, όπου αναλύθηκαν οι προοπτικές το οινοτουρισμού στην Αιγιάλεια καθώς και η εισήγηση της Ηρούς Τσιμπρή, Γεν. Διευθύντριας της Αχαΐας Αναπτυξιακής, με θέμα τις δικτυώσεις-συνεργασίες για την ενίσχυση του γαστρονομικού προφίλ της περιοχής.
  Παρόν στα Οινοξένεια 2017 και ο κριτικός οίνου και γεύσης Σίμος Γεωργόπουλος, ο οποίος σε ειδική εκδήλωση παρουσίασε χαρακτηριστικές ετικέτες οίνου από όλη την παλέτα του αμπελώνα της Αιγιαλείας και μύησε το κοινό στα μυστικά της οινογνωσίας και της σύνδεσής της με τη γαστρονομία.

 • ΟΙΝΟΧΕΝΕΙΑ 2016 (17-28 Αυγούστου)

   Έναρξη στο νέο λιμάνι του Αιγίου! Το τοπία και οι γεύσεις, τα επισκέψιμα οινοποιεία, τα εστιατόρια του δικτύου, οι ομορφιές της Αιγιάλειας είναι για άλλη μια φορά στο επίκεντρο. Τα Οινοξένεια 2015 φιλοξενούν σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού όπως ο Alexander Payne, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης των 2 Όσκαρ Alexander Payne, που κατάγεται από το Αίγιο, επέστρεψε στη γενέτειρά του και ανακηρύχθηκε
  «Επίτιμος δημότης» και «Πρεσβευτής του Δήμου» για την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της Αιγιάλειας, σε ειδική τελετή! Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και προβολή της ταινίας του «Sideways».

 • οινοξένεια 2015

  ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015 (17-31 Αυγούστου)

  Μουσικά ακούσματα, χορευτικές εκδηλώσεις, βραδιές γαστρονομίας, έφιππες περιηγήσεις στους αμπελώνες, προβολές ταινιών, τοπικές γεύσεις και οίνοι ποιότητας, events και ξεναγήσεις στα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής. Εξέχουσα θέση στα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015 κατείχαν τα τυριά Καλαβρύτων και η Σταφίδα (ΠΟΠ Βοστίτσα).


  Από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις ήταν το διήμερο τοπικής γαστρονομίας και ελληνικών γεύσεων που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία των Καλαβρύτων αλλά και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”. Κατά τη διάρκειά του οποίου παρουσιάστηκαν γευστικοί συνδυασμοί τυριών και οίνων της περιοχής και πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα προϊόντα ΠΟΠ και τα χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη και προώθηση της περιοχής. Ομιλητές στη διημερίδα οι Ηλίας Μαμαλάκης, διακεκριμένος σεφ, και ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο πρώτος Έλληνας Master of Wine!
  Σημαντική και η συμβολή των Αρτοποιών Οινοξένεια. Τα αρτοποιεία που συμμετείχαν αξιοποίησαν αγνά τοπικά προϊόντα με προεξάρχουσα τη σταφίδα, αναδεικνύοντας τις ευεργετικές της ιδιότητες ως “superfood” και προτείνοντας ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες.

 • οινοξένεια 2014 διαδρομές με άλογο

  ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2014 (18-31 Αυγούστου)

  Μουσικά ακούσματα, βραδιές γαστρονομίας, επιλεγμένες συναυλίες, υπαίθρια τραπέζια του χωριού, προβολές ταινιών, εκλεκτές γεύσεις και οίνοι των πλαγιών της Αιγιάλειας, διαγωνισμός φωτογραφίας, έφιππες διαδρομές και δράσεις για μικρά παιδιά συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Το δίκτυο Εστιατορίων μεγαλώνει, με όλο και περισσότερα εστιατόρια να «προσφέρουν» τα παραδοσιακά τους πιάτα ενώ επιπλέον οινοποιεία συμμετέχουν με δράσεις και γευσιγνωσίες. Παρουσιάζεται επίσης για πρώτη φορά δίκτυο Φιλοξενίας, με ξενοδοχειακές μονάδες που στηρίζουν το ελληνικό πρωινό και τα τοπικά προϊόντα
  Στα πλαίσια του φεστιβάλ πραγματοποιείται επίσης ενημερωτική ημερίδα για την καλλιέργεια οινικής κουλτούρας! Σημαντικοί ομιλητές τόνισαν όλους εκείνους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τόνωση του τουρισμού και του οινοτουρισμού σε μια περιοχή, αναδεικνύοντας έτσι τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Οινοξένεια στην ανάπτυξη της Αιγιάλειας!

 • Οινοξένεια 2013 ζωγραφική με κρασί

  ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2013 (24-31 Αυγούστου)

  Τα πρώτα Οινοξένεια είναι γεγονός! 

  Η προσπάθεια ανάδειξης των τοπίων και των γεύσεων της Αιγιάλειας ξεκινά! Επισκέψιμα οινοποιεία, έφιππες διαδρομές σε αμπελώνες, συναυλίες, προβολές ταινιών, γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων και οίνων είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, όλες εμπνευσμένες από τον οίνο, το τοπίο και τη γεύση!
  Πολύ σημαντική η παρουσία της μαγείρισσας-συγγραφέως Εύης Βουτσινά, η οποία μαγείρεψε στην έναρξη των Οινοξενείων ενώ η εισηγησή της για τον «δικό μας πολιτισμό της τροφής» θεμελίωσε το γαστρονομικό πλαίσιο των Οινοξενείων. Παράλληλα η Ιταλίδα ζωγράφος Elisabetta Rogai δημιούργησε έργα τέχνης χρησιμοποιώντας ως έμπνευση αλλά και ως υλικό το κρασί! Καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ λειτούργησε για πρώτη φορά το δίκτυο Εστιατορίων, στα οποία οι επισκέπτες μπορούσαν να δοκιμάσουν το ειδικά διαμορφωμένο «Μενού Οινοξένεια» συνοδεία εμφιαλωμένων οίνων από τα οινοποιεία της περιοχής.

Προσεχείς εκδηλώσεις
Φόρμα κατάθεσης προτάσεων προς Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια.
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα...

© 2021 Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια

Σχεδίαση, Κατασκευή Ιστοσελίδας – Προσαρμογή CreativityWeb.gr  |  Theme by AncoraThemes

to top