Όλες οι επιχειρήσεις που ανήκουν ή επιθυμούν να ανήκουν στο Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, οφείλουν να πληρούν και να τηρούν μια σειρά από κριτήρια, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται σταθερά η συνολική ποιότητα των δραστηριοτήτων του Δικτύου. 

Τα κριτήρια αυτά, ταξινομημένα ανά κατηγορία παρουσιάζονται παρακάτω:

Τα κριτήρια που ορίζουν τις συμμετοχές των οινοποιείων που επιθυμούν να είναι μέλη του Δικτύου είναι τα εξής:

  • Να έχουν άδεια λειτουργείας και να υποβάλουν Δήλωση Παραγωγής
  • Να παράγουν και να προωθούν κυρίως τοπικά επώνυμα κρασιά (εμφιαλωμένα ή συσκευασμένα) με σωστή επισήμανση
  • Να είναι επισκέψιμα ( να έχουν απαραιτήτως χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για γευστική δοκιμή, ποτήρια γευσιγνωσίας, συντηρητή κρασιών, χώρο παρουσίασης και πώλησης προϊόντων, τιμοκατάλογο, τουαλέτες), να διαθέτουν έντυπο υλικό για τους επισκέπτες στην αγγλική γλώσσα αλλά και οργανωμένη ξενάγηση στον χώρο τους.
  • Να αναλάβουν κατά την διάρκεια των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΩΝ, την οργάνωση δικών τους, ξεχωριστών δράσεων (event) είτε στο χώρο του οινοποιείου είτε στους αμπελώνες τους.
  • Να συμμετέχουν ενεργά στις κοινές δράσεις κατά την διάρκεια των Οινοξενείων αλλά και σε άλλες που θα πραγματοποιεί το Δίκτυο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
  • Το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με τους πελάτες έχει υποχρέωση να παρακολουθεί να σεμινάρια που θα διοργανώνονται από το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια με σκοπό την απόκτηση γνώσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών- πελατών.
  • Ανάρτηση σε εμφανές σημείο η σήμανση που θα δηλώνει ότι η επιχείρηση είναι μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ

Σχετικά με τα καταστήματα-χώρους εστίασης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ υπάρχουν επίσης κριτήρια ως κάτωθι:

  • Να έχουν σταθερή λειτουργία στην περιοχή πληρώντας τις απαιτούμενες νόμιμες προϋποθέσεις και να διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό και άψογη υγιεινή των χώρων τους.
  • Να προσφέρουν ζεστή και φιλόξενη εξυπηρέτηση των πελατών.
    Να διαθέτουν τοπικά εμφιαλωμένα κρασιά ή σε περίπτωση που σερβίρουν χύμα κρασί, αυτό να προέρχεται αποκλειστικά από ασκούς τοπικών κρασιών με απαραίτητη την αναγραφή του οινοποιείου στον τιμοκατάλογο
  • Να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για το σωστό σερβίρισμα του οίνου, αντίστοιχο ψυγείο, διάφανα ποτήρια κρασιού με ποδαράκι, σαμπανιέρες
  • Να είναι σε θέση να δίνουν βασικές πληροφορίες για την περιοχή της Αιγιάλειας, τη φιλοσοφία των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ και όλων των δράσεων, και να παρέχουν το έντυπο υλικό
  • Να υπηρετούν κατά προτίμηση την τοπική κουζίνα και τις παραδοσιακές συνταγές της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων καθώς και να αναλάβουν να οργανώσουν και να φιλοξενήσουν ειδικά για τη διάρκεια των Οινοξενείων παραδοσιακά πιάτα με προϊόντα που παράγονται ή παρασκευάζονται στην Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα, και να υιοθετήσουν ένα παραδοσιακό πιάτο, για όλη την διάρκεια του έτους
  • Να ακολουθήσουν χαμηλή τιμολόγηση στα ειδικά σχεδιασμένα μενού που θα προσφέρουν και κυρίως στα τοπικά κρασιά που θα συνοδεύουν τα πιάτα, κατά την διάρκεια των Οινοξενείων
  • Το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με τους πελάτες έχει υποχρέωση να παρακολουθεί να σεμινάρια που θα διοργανώνονται από το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια με σκοπό την απόκτηση γνώσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών- πελατών
  • Ανάρτηση σε εμφανές σημείο η σήμανση που θα δηλώνει ότι η επιχείρηση είναι μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ
  • Επιθυμητό είναι να αναλαμβάνουν την οργάνωση δικών τους, ξεχωριστών δράσεων (events) στα καταστήματά τους και γενικότερα να ανταποκρίνεται ο χώρος και η τοποθεσία των καταστημάτων τους στις ανάγκες των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ

Αρνητικά αντιμετωπίζονται τα πλαστικά τραπεζοκαθίσματα και τα πλαστικά τραπεζομάντηλα μιας χρήσης

Σχετικά με τους Ξενώνες- τουριστικά καταλύματα που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ τα κριτήρια είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική η προσφορά «ελληνικού πρωινού» βασισμένο σε τοπικά προϊόντα (π.χ. τοπικό μέλι, ροδοζάχαρη, τυρί, αυγά, γιαούρτι, φρούτα κλπ)
  • Απαραίτητη η πρόσβαση στο internet για τους πελάτες
  • Απαραίτητη η λειτουργεία ιστοσελίδας της επιχείρησης
  • Είναι επιθυμητό η αρχιτεκτονική αισθητική της επιχείρησης και του περιβάλλοντος να βασίζεται σε πρότυπα της περιοχής που δραστηριοποιείται ( πχ χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών : ξύλο, πέτρα κτλ.) Δηλαδή να αποφεύγονται οι ψεύτικες μιμήσεις προς ξένα πρότυπα (νησιώτικα, πηλιορείτικα κλπ.)
  • Το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με τους πελάτες να διαθέτει την στοιχειώδη τοπογνωσία, ώστε να παρέχει πληροφορίες και επεξηγήσεις για την περιοχή.
  • Το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με τους πελάτες έχει υποχρέωση να παρακολουθεί να σεμινάρια που θα διοργανώνονται από το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια με σκοπό την απόκτηση γνώσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών- πελατών
  • Για τις κατηγορίες των καταλυμάτων που προβλέπουν δωμάτια με κουζίνα, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ηλεκτρικών συσκευών (απορροφητήρα) για την αποφυγή δυσάρεστων οσμών, και η ύπαρξη καλαίσθητου εξοπλισμού (πχ σερβίτσια, τραπεζομάντηλα)
  • Ανάρτηση σε εμφανές σημείο η σήμανση που θα δηλώνει ότι η επιχείρηση είναι μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ
  • Δυνατότητα διάθεσης ενημερωτικού έντυπου υλικού Οινοξένεια και παροχής βασικών πληροφοριών για τον θεσμό και την διοργάνωση. Διάθεση ενημερωτικού υλικού με χάρτες, πληροφορίες για την περιοχή (τοπικά προϊόντα, τοπική γαστρονομική παράδοση, τουριστικές διαδρομές, αξιοθέατα) και διάθεση εντύπων των τοπικών επιχειρήσεων (π.χ. μονάδες χειροτεχνίας, οικοτεχνίας εργαστήρια & παραγωγοί τοπικών προϊόντων
  • Επιθυμητή η διοργάνωση δικής τους εκδήλωσης στον χώρο του καταλύματος ανάλογα με την δυναμικότητα και τις υποδομές του (πχ έκθεση φωτογραφίας , σεμινάρια-μαθήματα γευσιγνωσίας & μαγειρικής, ενημερωτική ημερίδα, προβολή ταινίας, μουσικό event, βραδιά χορού κτλ.)
  • Σε περίπτωση λειτουργίας κουζίνας εντός της επιχείρησης, να προβάλλεται η τοπική γαστρονομίας και να προσφέρεται ειδικό μενού Οινοξένεια
  • Προαιρετικά η επιχείρηση να παρέχει στον επισκέπτη κατά την αναχώρηση του κάποιο ενθύμιο-δείγμα από τοπικά προϊόντα
  • Δυνατότητα προσφοράς τοπικών εμφιαλωμένων οίνων σε ειδικές τιμές, καθώς θα υπάρχει η συνεννόηση προνομιακής τιμολόγησης σε συνεννόηση με τα οινοποιεία
  • Χρήση κατάλληλων εξαρτημάτων σερβιρίσματος εμφιαλωμένων οίνων (ποτήρι, σαμπανιέρα)

Τα κριτήρια που ορίζουν τις συμμετοχές των μεταποιητικών μονάδων που επιθυμούν να είναι μέλη του Δικτύου είναι τα εξής:

  • Να έχουν άδεια λειτουργείας.
  • Να παράγουν και να προωθούν κυρίως τοπικά επώνυμα προϊόντα με σωστή επισήμανση
  • Να είναι επισκέψιμα ( να έχουν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για γευστική δοκιμή όταν το επιτρέπει το προϊόν, χώρο παρουσίασης και πώλησης προϊόντων, τιμοκατάλογο, τουαλέτες), να διαθέτουν έντυπο υλικό, αν είναι δυνατόν, για τους επισκέπτες στην αγγλική γλώσσα αλλά και οργανωμένη ξενάγηση στον χώρο τους.
  • Να συμμετέχουν ενεργά στις κοινές δράσεις κατά την διάρκεια των Οινοξενείων αλλά και σε άλλες που θα πραγματοποιεί το Δίκτυο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους
  • Το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με τους πελάτες έχει υποχρέωση να παρακολουθεί τα σεμινάρια που θα διοργανώνονται από το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια με σκοπό την απόκτηση γνώσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών- πελατών
  • Ανάρτηση σε εμφανές σημείο η σήμανση που θα δηλώνει ότι η επιχείρηση είναι μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ
    Επιθυμητό θεωρείται το να αναλάβουν κατά την διάρκεια των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΩΝ, την οργάνωση δικών τους, ξεχωριστών δράσεων (event) στο χώρο τους.

Τα bars & wine bars που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ θα πρέπει να:

  • Να έχουν σταθερή λειτουργία στην περιοχή πληρώντας τις απαιτούμενες νόμιμες προϋποθέσεις και να διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό και άψογη υγιεινή των χώρων τους.
  • Να προσφέρουν ζεστή και φιλόξενη εξυπηρέτηση των πελατών.
    Να διαθέτουν τοπικά εμφιαλωμένα κρασιά ή σε περίπτωση που σερβίρουν χύμα κρασί, αυτό να προέρχεται αποκλειστικά από ασκούς τοπικών κρασιών με απαραίτητη την αναγραφή του οινοποιείου στον τιμοκατάλογο
  • Να διαθέτουν wine list με τουλάχιστον 6 ετικέτες εμφιαλωμένου κρασιού από τουλάχιστον 2 οινοποιεία της περιοχής.
  • Να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για το σωστό σερβίρισμα του οίνου σε κατάλληλη θερμοκρασία, διάφανα ποτήρια κρασιού με ποδαράκι και σαμπανιέρες
  • Να είναι σε θέση να δίνουν βασικές πληροφορίες για την περιοχή της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, τη φιλοσοφία των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ και όλων των δράσεων, και να παρέχουν το έντυπο υλικό
  • Το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με τους πελάτες έχει υποχρέωση να παρακολουθεί να σεμινάρια που θα διοργανώνονται από το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια με σκοπό την απόκτηση γνώσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών- πελατών
  • Ανάρτηση σε εμφανές σημείο η σήμανση που θα δηλώνει ότι η επιχείρηση είναι μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ
  • Επιθυμητό είναι να αναλαμβάνουν την οργάνωση δικών τους, ξεχωριστών δράσεων (events) στα καταστήματά τους και γενικότερα να ανταποκρίνεται ο χώρος και η τοποθεσία των καταστημάτων τους στις ανάγκες των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ.

Τα κριτήρια που ορίζουν τις συμμετοχές των καταστημάτων κάβας και delicatessen που επιθυμούν να είναι μέλη του Δικτύου είναι τα εξής:

  • Να έχουν άδεια λειτουργίας.
  • Να προωθούν κυρίως τα τοπικά προϊόντα με σωστή επισήμανση.
  • Επιθυμητό κρίνεται να αναλάβουν κατά την διάρκεια των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΩΝ, την οργάνωση δικών τους, ξεχωριστών δράσεων (event) στο χώρο τους.
  • Να συμμετέχουν ενεργά στις κοινές δράσεις κατά την διάρκεια των Οινοξενείων αλλά και σε άλλες που θα πραγματοποιεί το Δίκτυο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους
  • Το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με τους πελάτες έχει υποχρέωση να παρακολουθεί να σεμινάρια που θα διοργανώνονται από το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια με σκοπό την απόκτηση γνώσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών- πελατών.
  • Να είναι σε θέση να δίνουν βασικές πληροφορίες για την περιοχή της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, τη φιλοσοφία των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ και όλων των δράσεων, και να παρέχουν το έντυπο υλικό
  • Ανάρτηση σε εμφανές σημείο η σήμανση που θα δηλώνει ότι η επιχείρηση είναι μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ

Μέλη του Δικτύου μπορούν να γίνουν και Φυσικά πρόσωπα  που έχουν γνώσεις και ενδιαφέροντα σχετικά με τα αντικείμενα του Δικτύου και συμφωνούν με το καταστατικό του.

Προσεχείς εκδηλώσεις
Φόρμα κατάθεσης προτάσεων προς Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια.
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα...

© 2021 Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια

Σχεδίαση, Κατασκευή Ιστοσελίδας – Προσαρμογή CreativityWeb.gr  |  Theme by AncoraThemes

to top