Αξιοθέατα

Επιπλέον επιλογές σελίδας:

Μνημεία που συνδέουν την περιοχή με το παρελθόν
αρχαίο θέατρο Αιγείρας
Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας

Η περιοχή μας έχει συνεχή κατοίκηση τουλάχιστον 5000 ετών, με πλήθος αρχαίων μνημείων που μαρτυρούν το μεγαλείο της.

Υπήρξε η περιοχή που γέννησε της Αχαϊκή Συμπολιτεία με έδρα την Αρχαία Ελίκη, προγεννήτορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης αυτή που οργάνωσε και πραγματοποίησε τον μεγάλο Αχαϊκό αποικισμό στην Κάτω Ιταλία τον 8ο και 7ο αιώνα π.χ.

Η Ελίκη , το Αίγιον, οι Ρύπες, ,οι Αιγές , η Αρχαία Βούρα είναι μητροπόλεις της Σύβαρης, του Κρότωνα ,της Ποσειδωνίας, του Μεταπόντιου κ.ά. Ο Δίας από το Αίγιο (ο Αιγίοχος Ζεύς) και ο Ελικώνειος Ποσειδώνας (από την αρχαία Ελίκη) τους συνοδεύουν στα μακρινά τους ταξίδια και στην νέα τους αρχή, στην Μεγάλη Ελλάδα.

Πολλά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγιου.  Το Αρχαίο θέατρο της Αιγείρας, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη καθώς επιστεγάζει μια μοναδική θέα και μένει αξέχαστο. Οι σύγχρονες ανασκαφές φέρνουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν μια λαμπρή ανατολική Αχαΐα (Αιγιάλεια) :

  • Το ιερό της Αρτέμιδος στη Ρακίτα,
  • η μεγάλη ανασκαφή που συνεχίζεται στην Τραπεζά ( Κούμαρη Αιγίου) ,
  • ο εντοπισμός του ιερού του Ελικώνειου Ποσειδώνα επί της Π.Ε.Ο. στα Νικολέϊκα κ.ά.

Από την ίδια εποχή ,αλλά από άλλη περιοχή ,μας έρχεται ο αρχαιολογικός χώρος των Λουσών στα σημερινά Σουδενά , 15 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, με το ιερό της Αρτέμιδος, μυκηναϊκούς τάφους, τμήματα βουλευτηρίου και σημαντική ελληνιστική οικία. Επίσης η αρχαία πόλη του Κλείτορος, τρία χιλιόμετρα δυτικά της σημερινής Κλειτορίας με εμφανή λείψανα, αρχαίο θέατρο, τείχη καθώς και το αρχαίο Λεόντιο.

Από την εποχή του περιηγητή Παυσανία 2ο αι.μ.Χ. μας έρχονται δύο αναφορές σε ορατά, επισκέψιμα και ενδιαφέροντα μνημεία της φύσης: Το κλήμα του Παυσανία (άμπελος) στο Παγκράτι Καλαβρύτων και τον λεγόμενο πλάτανο του Παυσανία με τις δώδεκα βρύσες στη παραλία του Αιγίου.

Μοναστήρι Αγ. Νικολάου Τράπεζα Αιγιαλείας
Βυζαντινή περίοδος

Σημαντικά αξιοθέατα  είναι τα Μοναστήρια και Εκκλησίες που χτίζονται κατά την Βυζαντινή περίοδο ,είτε με τοπική αλλά και εθνική εμβέλεια όπως το αρχαιότερο  Μέγα Σπήλαιο από το 360 μ.Χ. και όπως η μεταγενέστερη  Αγία Λαύρα, σύμβολο της επαναστάσεως το 1821.

Αξιοσημείωτη η Μονή Ταξιαρχών σε άμεση σχέση με την περίοδο των Παλαιολόγων και η Μακελλαριά επίσης από το Βυζάντιο. Ενδιαφέρων παρουσιάζει η μονή Αγίας Τριάδας στην Τράπεζα Αιγιάλειας, αφού έχει ενσωματώσει στο ιερό του ναού της,  αρχαίο θολωτό ιερό, αφιερωμένο στην Γη, το Γαίον, που χρονολογείται στα 5000 περίπου χρόνια.

Παναγιά Τρυπητή Αίγιο

Στο οροπέδιο πάνω από την Τράπεζα, στον Αι Νικόλα, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου,  1000 ετών περίπου, εγκαταλελειμμένο και μισογκρεμισμένο. Η θέση του όμως, με την εκπληκτική θέα, τους εξαιρετικούς του αμπελώνες και την αρχιτεκτονική του με την ενσωμάτωση των βράχων μέσα σε αυτό, αποζημιώνει τον τολμηρό που θα το βάλει στο πρόγραμμα του. Σε κοντινή τοποθεσία υπόσκαφα σε βράχο, κελιά μοναχών, εγκαταλελειμμένα, παρείχαν κρύπτη και αποκαλύπτουν το λιτό του βίο.

Τέλος η εκκλησία της Παναγιάς Τρυπητής στο Αίγιο χαίρει μεγάλης εκτίμησης και την επισκέπτονται πιστοί από όλη την Ελλάδα.

Νεώτερη περίοδος

Στον αστικό ιστό του Αιγίου  ξεχωρίζουν τα έργα του Τσίλλερ, όπως ο μητροπολιτικός ναός της Φανερωμένης και ο ναός των Εισοδείων. Η Δημοτική αγορά  των αρχών του 20ο αι., που στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό μουσείο καθώς και το αρχοντικό Παναγιωτόπουλου  φανερώνουν την μεγάλη ακμή της πόλης από την παραγωγή και το εμπόριο της σταφίδας.

Αίγιο Μητρόπολη Φανερωμένη

Κάποια από τα πολλά αρχοντικά των αγωνιστών του 1821 όπως του Λόντου,  στέκονται ακόμη όρθια στο Αίγιο και επαναφέρουν μνήμες και περηφάνεια. Αντίστοιχα το αρχοντικό της Παλαιολογίνας  δεσπόζει στο κέντρο των Καλαβρύτων ενώ άλλες μνήμες κρατάει άσβηστες το Μουσείο του Ολοκαυτώματος της ηρωικής πόλης.

Στην παραλία του Αιγίου  οι  Αποθήκες, παλαιά κτήρια  επεξεργασίας και τυποποίησης σταφίδας,  μεταφέρουν τον επισκέπτη στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας των αρχών του 20ου αιώνα όπου η περιοχή έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα.

Η αγροτική παραγωγή προσέφερε ονομαστά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με ναυαρχίδα την σταφίδα «ΒΟΣΤΙΤΣΑ». έφεραν μεγάλο όγκο συναλλάγματος και μαζί με τα εργοστάσια χαρτοποιίας, βυρσοδεψίας, γλυκών, χυμών ανέδειξαν την περιοχή στις πιο πλούσιες της Ελλάδος. 

Η μαγεία της φύσης
Αιγιάλεια Οδοντωτός

Πέρα από το αποτύπωμα του ανθρώπου στην περιοχή  εντυπωσιακά αξιοθέατα  προσφέρει η ταραχώδης γεωλογία της περιοχής  με αποκορύφωμα  το  Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και  τον οδοντωτό σιδηρόδρομο ενώ πιο πάνω  το Σπήλαιο των Λιμνών με δεκατρείς υπόγειες λίμνες ,17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα  προσφέρει  μοναδική  εμπειρία και πλούσιο επιστημονικό ενδιαφέρον.  Η υπέροχη Λίμνη του Τσιβλού  δημιουργήθηκε μόλις τον 20ο αιώνα αλλά τα Ύδατα της Στυγός ρέουν εκεί από την Αρχαιότητα!  

Λίμνη Τσιβλού Αιγιάλεια

Από το 1988 ξεκίνησε και την λειτουργία του το άριστα οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ,  ένα από τα πιο «δραστήρια» και εξωστρεφή χιονοδρομικά στην Ελλάδα. Διοργανώνει τακτικά δραστηριότητες που περιλαμβάνουν από βραδινό σκι μέχρι πεζοπορίες στην ειδυλλιακή φύση γύρω του. Φημίζεται ιδιαίτερα  για την πίστα Νεφέλη (μια από τις μεγαλύτερες στην χώρα) αλλά και για το snow park, που είναι άρτιο και θεωρείται το καλύτερο στην Ελλάδα!

Η αφετηρία της Νεφέλης βρισκεται, στην κορυφή της Νεραϊδόραχης (2.341m). Μπαίνοντας στην πίστα διακρίνεται αριστερά το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» , το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Ο «Αρίσταρχος» ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

Λιμνοθάλασσα Αλυκής

Στην παραλία του Αιγίου η λιμνοθάλασσα Αλυκή προσφέρει καταφύγιο σε σπάνια και πανέμορφα διαβατάρικα πουλιά ενώ τα  αμπελουργικά τοπία  των πλαγιών της Αιγιάλειας  είναι συναρπαστικά και ίσως τα ωραιότερα της χώρας μας. Αξιοσημείωτη είναι η ύπαρξη του μονοπατιού Ε4 , του αισθητικού δάσους των Καλαβρύτων  και συνολικά των περιοχών Natura   της περιοχής. Μεταξύ τους και το χωριό Πλανητέρο με το Πλατανοδάσος  και τις πηγές του Αροανίου με  τις ποταμίσιες πέστροφες.

Αιγιάλεια αμπελο-οινικό τοπίο

Ο Κορινθιακός Κόλπος  ,που με το νησάκι Τροιζόνια  ενώνει την περιοχή με την Στερεά Ελλάδα,  περιοχή Natura από το 2018, είναι αυτός που διαμορφώνει τις πανέμορφες και ποικιλόμορφες παραλίες της Αιγιάλειας, μια ακτογραμμή 50 χιλιομέτρων, άλλες με βότσαλα διαφορετικής υφής  και άλλες με άμμο, άλλες προστατευμένες από τον Βοριά και  άλλες από τον Μαΐστρο, άλλες με βαθιά νερά και βαθύ μπλέ χρώμα και όλες με   ποικίλα  ταβερνάκια αλλά και  καλά εστιατόρια.  Για την Γαστρονομία  της περιοχής επισκεφτείτε την αντίστοιχη ενότητα.

Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε γραφικά και αξιοθέατα χωριουδάκια  τόσο κατά μήκος της  παραλίας  από την Αιγείρα και την Ακράτα ως το Διακοπτό, τα Σελιανίτικα και το Λαμπίρι ( παραλία Πλατάνου, Τράπεζας, Ελαιώνα, Νικολέϊκων,  Διγιελιωτίκων, Βαλιμιτίκων και Τέμενης, Άκολης, Λόγγου)  όσο και στην ημιορεινή περιοχή  και βέβαια τα ορεινά χωριά Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Στην ενότητα «Διαδρομές» θα κάνουμε πιο αναλυτικές προτάσεις.

Προσεχείς εκδηλώσεις
Φόρμα κατάθεσης προτάσεων προς Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια.
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα...

© 2021 Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια

Σχεδίαση, Κατασκευή Ιστοσελίδας – Προσαρμογή CreativityWeb.gr  |  Theme by AncoraThemes

to top